Професия: Модерен роб

Ако робството в миналото е било насилствено, то в XXI век е абсолютно доброволно. Модерни и лъскави роби дебнат отвсякъде и те примамват да се окичиш с техните вериги, които представят  като златни медали. Само, че няма нищо шампионско и велико в това да се слееш с тълпата и да бъдеш един от всички.
Да бъдеш поредният, воден от егото си. Поредният, които се заробва сам с нещата които купува. Поредният мазохист сключващ сделка за малко повече пари срещу много повече труд. Поредният, готов да се продаде на дявола за 5 минути слава. Поредният, убиец на собственият си живот.

Основите на пораженческата психика се поставят още на много ранен етап. Училището получава отличен по създаване на бъдещи участници в робската система. 12 години ти набиват в главата какво трябва и не трябва (по–вредна дума от „трябва“ за мен няма) мисленето се поставя в рамки, различното в кутийки и роби учат други роби, как да станат големи роби.

Колкото свободни, толкова и зависими. Колкото и привидно щастливи, толкова и прикрито нещастни. Най-големите роби даже неосъзнават, че са такива. Те си купуват скъпи играчки с които залъгват за кратко себе си, че всичко което правят има смисъл. Но има ли смисъл сметките за ток в твоят дом, да бъдат поставени пред самият дом и хората в него. По-важен ли е кредита към банката от времето за твоето семейство. Свободата не е равна на лесен живот. Дали в духовно или финансово отношение, за да се постигне свобода са нужни знания, дисциплина, воля и още доста качества и може би наистина ще е по-добре да има някой друг които да управлява твоето време.
Но от самото съчетание „някой друг да управлява твоето време“ ме побиват тръпки и в мен се надига не буря, а вулкан. Затова ли сме дошли на този свят, да плащаме сметки и да умрем?

Без надежда за бъдещето, с прах в очите, дресирани на послушание и пристрастени към своята заплата и вещи, милиони хора в България и по света, стават част от тази въртележка в която можеш да си всичко друго, но не и свободен. Парите наистина са важни и са чудесно средство и енергия, когато ги насочиш в правилната посока.
Няма нищо лошо в това да се стремиш към луксозен живот, към скъпи вещи и удоволствия, но да плащаш за тях с малкото време което си на тази земя, поне за мен е абсурдно.

Познавам много богати хора, които имат само пари и нищо друго. Спят в големи къщи, които са празни и студени. Могат да си купят хора, но не и любов. Имат много познати, но не и приятели. Заспиват сами и са по–нещастни и от просяци. Познавам обаче и други богати хора, които променят света към по-добро, които вдъхновяват, които говорят и слушат със сърцето си, които се борят
с догмите, които имат големи библиотеки и колекционират спомени.
Когато следваш сърцето си и правиш това което обичаш, то винаги ще ти носи пари.  Парите не могат да ти донесат щастие, но щастието може да ти донесе пари.

Нека те мислят за  глупак, нека изглеждаш спешно в очите на двама, трима, хиляди, дори милиони, но на първо място слушай себе си и не прави компромиси с най-важният човек в твоят живот – теб. Бъди това което си роден да бъдеш, бъди това което тече във вените ти, защото другата опция е цял живот да сваляш звезди за трохи!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *